【美食推薦】大埔嘉道理農場賞櫻賞梅|韓國餐廳 CHA:RM 好美味|吃貨伴旅 CACAmazing Travel

韓國櫻花還未開放之際,卡卡已急不及待在香港賞櫻、賞梅!!!!!!!! o(≧ω≦)o 在這冬去春來的時份,香港嘉道理農場的櫻花梅花已經開得相當燦爛,週末前往拜訪一下,影返幾張靚相。

 

韓國餐廳CHAR:AM

賞櫻前先來醫醫肚吃午餐,在太和鐵路站 步程約7mins。

00

00-1

 

韓國老闆OPPA坐鎮,餐廳座位似韓國都算闊略,都坐得幾舒服!(讚!!!) (而家好多香港餐廳坐得又迫、又限時,真係好無癮.. ==""""" 聽過有間餐廳限時食1粒鐘.. 返工放lunch咩…..) 

我們二人點了三款餐點:原味炸雞半份、海鮮煎餅一份和辣醬烤肉飯卷一份。

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

原味炸雞(伴薯條)

可以點一份HK$138 或半份HK$78,我們實在太掛住韓國橋村的原味炸雞了。雖則都知道香港唔會食得到橋村的完美炸雞,但都點了半份來頂一頂炸雞癮!CHAR:AM好似橋村原味炸雞咁,會跟兩個sauces:蜜糖芥末醬和酸甜醬。有沒有食過「紅豆子」台灣鹽酥雞?佢有幾分相似。無骨、嫩滑、不過肥位頗多,炸漿亦幾厚。結論是台灣鹽酥雞好味啲,如果跟韓國橋村炸雞相比,橋村已達神級!>U< (好掛住~)

 

海鮮煎餅

都幾好味,八爪魚粒粒好彈牙。

 

辣醬烤肉飯卷

最好味!微微帶香辣,餡料很多,配搭很好。一口一件,好正!

02

 

埋單印象係HK$164,平均每人$8X,食得好飽。感覺良好,所以有機會都會再去試下其他款式韓食。

 

嘉道理農場

在餐廳出來見到綠的即刻彈上去,12mins,HK$60,到嘉道理農場門口。入場卷每人HK$30。來回亦可選坐九巴64K,農場門口有巴士站<>太和鐵路站,車程約35mins。

 

嘉道理農場園區好大,有好多品種的植物和花卉,空氣超清新!(吸~) 好多平時好少會見到既動物:超大隻既雞、松鼠、豬、紅鶴、黃麖、貓頭鷹、鷹、鸚鵡等等。

 

可惜我地下午時間先入場,所以行唔晒成個農場,有機會下次會早啲去到,可以再行多啲睇多啲!而今次來的目的係「花」,櫻花梅花都好美,原來梅花都好靚咖!(心心眼) 更不時落著櫻花雨,好浪漫啊!!!!! ( ̄▽ ̄)~♥ (◍•ᴗ•◍)♡

03

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

05

06

07

08

09

10

11

12

 

 

Information

CHA:RM 韓國餐廳
營業|Mon-Sun 11:30-23:00
電話|5663 8839
地址|大埔太和路15號太和中心1座地下7號舖

 

嘉道理農場
開放|0930-1700 (最後入場1600)
網頁交通園區地圖園區觀光巴士服務入場費

 

廣告