【香港餐廳】馬鞍山烏溪沙CAFE 屋子生活 Uchi Coffee|吃貨伴旅 CACAmazing Travel

開業沒多久的馬鞍山新cafe 「屋子生活」是大圍「屋子咖啡」的第二分店,今次選址在烏溪沙站新樓盤「迎海」的商場,可以俾我地馬鞍山人多一個落腳點!(/≧▽≦/)

 

馬鞍山人都會叫馬鞍山做美食沙漠,近來好像好轉一點點(但仍僅限於貴價餐廳 ==")其實早前已經來過,但等位的人太多而放棄。今次襯5.1假期,諗住黎食個brunch嘆下 ( ̄▽ ̄)~♥ 烏溪沙鐵路站Exit A1行過來迎海商場2mins,落電梯向後行就見到。我們在它開門前10mins到達,已見到長長的人龍,最終要等到第二輪(—小時後)才有得入座。好在是派籌方式,行下超市、去下廁所,都唔係等好耐。

0

 

餐廳環境

在外面看過來,已經見到舒適的座地席,給人輕鬆慢活感覺。

1

 

門口一角售賣好靚既手造碗碗碟碟和一些台灣茶葉。

2

3

4

5

6

7

8

9

 

室內環境舒適,大約70個座位,壁畫好美~

10

12

11

13

 

Menu 按圖放大

只有文字的menu有時真的較難想像,但畫得好靚。

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

 

「入座後用餐時間為90分鐘」 嗯… 同佢外觀有出入..。心裡不禁道出一句:「唉.. 我親愛既香港」

111

 

還有可以望望黑板 Special

14

 

和一些推介的手工甜品

15

 

餐點都是手工現做,製作需時。如果係真既,一啲都唔介意等待新鮮烹調的食物。
肚子都餓,我們都點了set:宮城明太子飯團餐 和 七味雞唐揚定食。等待10-15mins,開餐~!

17

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

宮城明太子飯團餐

望落非常… 清,明太子飯團旁邊的值日飯團是薑飯團,個樣白森森,但其實很夠味~ @@ 明太子飯團請大口大口咬下去,內有很多明太子。成個餐最好味係個味增湯 ^^" 見開飯有食評話個湯淡,可能有作調較,今日的確幾唔錯~ 然後餐飲選杏桃茶 好麻麻..

18

 

七味雞唐揚定食

ok好食,但雞偏鹹,一定要配合珍珠米吃。珍珠米真係好好食呀~在舒適的環境下,大口大口吃珍珠米真的有種幸福和溫暖既感覺~ 不個件雞真.係.好.肥!起碼1/3都係肥,請入D唔好咁肥既貨啦 ><" 如果要食七味雞既朋友要食快D,個炸面淋得好快..超快 ><" 餐飲抹綠奶茶 (跟馬玉山一樣味~)

19

 

伯爵紅茶窩夫

er..  earl gery雪糕加水抱窩夫.. um.. $48 加一 .. 唔係咁值

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

用餐限時90分鐘,兩個人足夠,但多幾個人想坐下傾耐少少,都有難度。連加一平均每人HK$115。新開業的餐廳,食物質素有待進步。不過環境確係好舒適,有機會都會再幫襯試下其他野既。

 

 

UPDATE:隔一排再去食第二次,比第一次進步,水準有提升。期望愈做愈好,可以俾馬鞍山人多一個選擇!👍🏻

和風漢堡定食

11325173_1476108586014690_162933754_n

 

 

Information

屋子生活 Uchi Coffee
電話|2662 0102
營業|1200 – 2200
地址|馬鞍山烏溪沙路8號迎海薈地下4A舖
付款|Visa、Master、現金

 

廣告