【吃貨推薦】世界第一好吃的鬆餅 Bills Pancake|韓國首爾 & 日本東京|吃貨伴旅 CACAMAZING TRAVEL

全球數以萬計嘅鬆餅店當中,Bills嘅鬆餅被紐約時報評選為「世界第一好吃的鬆餅」,甚至李奧納多‧狄卡皮歐都認為Bills嘅鬆餅係世界上最好吃嘅早餐!

 

 

「Ricotta Pancakes 里考塔芝士厚鬆餅 ₩19,800」(僅限0800-1700可點單)

雞蛋2顆、特製Ricotta芝士,pancake抹上加了蜂蜜的蜂蜜牛油,再配上香蕉,擺盤精美,我會叫佢做食上癮嘅鬆餅 😛 每次去日本/韓國都會很想吃一次!

 

「全澳洲 ₩21,000」(僅限0800-1700可點單)

有自由放養有機炒蛋、烤蕃茄、味噌蘑菇、微辣豬肉香腸、厚煙肉和酸麵包。蕃茄新鮮,有香烤味唔酸。厚煙肉有點像帶煙薰味的韓式燒肉,香烤麵包帶微酸發酵味道,而炒蛋非常香濃嫩滑也是來bills必吃推介,呢set又係很好吃!

 

至於咖啡,韓國的latte和flat white都偏酸,跟我一樣不喜歡咖啡味道偏酸的話,日本的會比較好喝!

而唔食唔知,原來日本和韓國 bills 嘅 pancake 係有分別的!日本的Ricotta芝士較多,芝士味香濃,口感較鬆軟。韓國的蛋味重很香濃,也好香麵粉味,比日本的大份而且較軟綿。不過相同之處是吃完一口都不能停下來,好味到不得了!!!

我知道大家實會問「咁日本定韓國好食啲呢?」其實兩度嘅bills pancake都好好好好味!而真的要我選一邊的話,我選日本!bills絕對是名不虛傳的世界第一早餐鬆餅,對得住這個超強稱號!

 

TIPS

  1. 我們大胃王都是空肚食早餐,兩人點一鹹一甜就夠了,已經很飽了。眼看旁邊兩位女士點三款最後卻浪費食物><“
  2. 記得網上預約唔使等位,無論日本韓國都可以!網址看下面Info. [預約後請勿失約及準時到達喔!!]
  3. 日本推薦新開嘅銀座店環境舒適,優雅氣氛,坐得好舒服。
  4. 韓國的話,推薦上附近的 Seoul Sky 前先來這裡吃個美味早餐,Seoul Sky樂天首爾塔是2017年落成的新景點,目前是全世界第3高觀景台!推薦到首爾旅行上去拍照,踏上透明玻璃感受刺激感!
  5. 大阪梅田店即將開幕!!! YEAHHH~ 2017年11月3日 NEW OPEN!!!去大阪玩也可以吃到了 😛

 

 

Information

首爾蠶室店
營業|一至五 0900-2300 六日假期 0800-2200 (L.O. 閉店前1.5hr)
休日|全年無休
地址|首爾特別市松坡區新川洞7-23 樂天大廈1/F
交通|地鐵蠶室站(216/814) exit.1 (步約6mins) /exit.11 (步約2mins)
網頁

 

東京銀座店
營業|0830-2300
休日|全年無休
地址|東京都中央区銀座2-6-12 Okura House 12F
地圖 / 網頁

 

大阪梅田店 (2017年11月3日 NEW OPEN!!!)
地址|大阪府大阪市北区梅田3-1-3 LUCUA 1100 7階
地圖 / 網頁

 

廣告